Testamente

Med ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet.

Vill du att dina tillgångar ska gå till t.ex. välgörande ändamål så väljer du det. Vill du att det ska gå till en person väljer du det.

Ett tydligt testamente underlättar mycket för dina anhöriga, ökar din och familjens trygghet och minskar risken för framtida tvister.

Din vilja är viktig

Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det viktigt att skriva testamente. För sambor eftersom de inte automatiskt ärver varandra.

  • För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn.
  • För dig som är ensamstående utan barn handlar det om att fundera på vad du vill ska hända med det du lämnar kvar. Finns inget testamente fördelas arvet enligt lag. Har du inga arvingar går egendomen till Allmänna Arvsfonden

För att vara säker på att allt blir som du vill behöver du skriva ett testamente.

Förvara testamentet tryggt

Ett testamente är en värdefull handling som måste kunna visas upp i original efter ett dödsfall. Tyvärr kan testamenten som förvaras hemma eller i bankfack försvinna, förstöras eller helt enkelt glömmas bort.

OBS! Tänk på att testamenten inte automatiskt registreras någonstans. Vi kan hjälpa dig genom vår Dokumentbevakning.

Vi kan hjälpa till

Det är klokt att ta juridisk hjälp när du skriver ett testamente för att vara säker på att inga detaljer missas. Hos oss träffar du personal med stor kunskap och erfarenhet av testamenten och familjejuridik.

Bra att tänka på när det gäller testamente:

  • Du kan testamentera vad du vill till vem du vill.
  • Dina barn (eller barnbarn om barnet inte längre lever) alltid har rätt till att kräva ut sin laglott.
  • Om du är gift och din äkta hälft dör utan att efterlämna särkullbarn (barn från tidigare förhållande) ärver du allt om det inte finns något testamente som anger annat. Det gäller även om ni har gemensamma barn, eftersom de får vänta på sitt arv tills att ni båda gått bort.
  • Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång. De behöver inte vänta tills styv- eller bonusföräldern går bort. Då kan ett testamente och livförsäkringar hjälpa dig eller din make/maka att ha råd att bo kvar i ert hem om någon av er skulle gå bort. Testamentet kan reglera så att särkullbarnet endast får rätt till sin laglott, det vill säga hälften av det ursprungliga arvet.
  • När din sambo går bort ärver i första hand sambons barn och i andra hand sambons föräldrar och/eller syskon. Det enda du har rätt till är hälften av värdet av den bostad och det bohag som ni har köpt för gemensamt bruk. Vill ni kunna ärva varandra måste ni därför skriva ett testamente. Har ni gemensamma barn eller inga barn alls kan ni också gifta er för att ärva varandra.