Samboavtal

Att flytta ihop är spännande, härligt och ofta lite nervöst. Ett stort steg, både i livet och i juridiken. Att börja dela sitt liv med någon du tycker om är underbart, men också knepigt. Kompromisser i privatlivet är ju sällan enkelt. Skriver ni ett samboavtal är ni trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte klarar av att bo ihop.

Vad är ett samboavtal?

Med ett samboavtal kan du och din sambo gå runt sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis. Ni kan exempelvis skriva att bodelningsreglerna inte ska gälla sambobostaden men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen.

Samboegendom

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en bodelning ingår bohag och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Det spelar då ingen roll vem som betalat för en eventuell bostadsrätt, den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom. Det är därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp och att ni båda skriver under köpehandlingar och kvitton för det som ni båda ska stå som ägare för. Om ni går in med olika insatser, exempelvis vid ett bostadsköp, behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Vi kan hjälpa er med samboavtalet

Det är bättre att diskutera hur ni vill fördela ert hem och era möbler medan sambolivet är härligt, än tvärtom. Hos oss möter du personal med stor kunskap och erfarenhet av familjejuridik.