Fått barn

Att bli förälder tillhör en av de allra största upplevelserna i livet. Plötsligt finns en helt ny människa att ta hand om och ha ansvar för. Att få barn är att se hela livet förändras.

Det största ansvaret

Fram tills barnet fyller 18 år är ni vårdnadshavare och förmyndare. Ibland finns en skyldighet att betala underhåll för ett barn tills den dag gymnasiestudierna är avslutade. Men ofta sträcker sig ansvaret längre än så. Bandet mellan barn och föräldrar är livslångt.

Testamente, samboavtal, gåvobrev eller försäkring, vad ger mitt barn extra trygghet?

Det finns många sätt att skapa större trygghet för dig och ditt barn. Om du och den andra föräldern är sambor, eller om ni är gifta men också har barn som inte är gemensamma s k särkullbarn, kan det behövas ett testamente eller gåvobrev för att skapa rättvisa mellan barnen. Kanske vill ni fördela era tillgångar lika mellan alla barnen oavsett om de är egna eller bonusbarn. Eller så vill ni skydda era barn genom att ge dem något i gåva medan ni fortfarande lever. En livförsäkring kan vara ett sätt att bidra till barnens ekonomiska trygghet om något skulle hända dig innan de är vuxna och klarar sig själva. Vi förvarar gärna ditt testamente, så du vet säkert att det kommer fram när det behövs.

Om du och den andra föräldern är gifta och bara har gemensamma barn, kommer barnen ärva er först den dag ni båda är borta. Oavsett om ni är gifta eller sambor bör ni skriva ett testamente, t ex om ni vill göra arvet till en enskild egendom.

Vi kan hjälpa till

Det finns många olika möjligheter att skapa större trygghet för både dig, din partner och era barn. Hos oss möter du erfaren personal med stor kunskap inom familjejuridik.