Särkullbarn - Bonusbarn

Juridiken skiljer på barn och barn. I äktenskap där det finns minst ett barn som inte är ert gemensamma så blir juridiken mer komplicerad, oavsett hur mycket du som styvförälder älskar ditt bonusbarn. Men det finns sätt att slippa eventuella problem och du kan förbereda dig redan idag.

Särkullbarnens makt

Särkullbarn har samma arvsrätt som ett gemensamt barn, men med en viktig skillnad. De har rätt att få ut arvet från sin biologiska förälder direkt, även om styvföräldern fortfarande lever. Om styvföräldern då inte har råd att lösa ut särkullbarnet innebär det stora ekonomiska bekymmer och kan tvinga den efterlevande styvföräldern att sälja hemmet.

Undvik fällan!

Även om det är jobbigt att planera för det värsta är det viktigt att alla parter pratar med varandra om det otänkbara någon dag skulle ske. Speciellt i komplicerade familjekonstellationer. Särkullbarn har rätt att avstå sin laglott och sedan få ut den som efterarv när styvföräldern gått bort. För det krävs inget testamente. Men för trygghetens skull kan du som biologisk förälder skriva ett testamente och ange att barnen (dvs bröstarvingarna) enbart ska ärva sin laglott.

Vi hjälper dig

Särkullbarn är en av de vanligaste ekonomiska fällorna att hamna i idag. Hos oss träffar du personal med lång erfarenhet inom familjejuridik som hjälper dig hitta det skydd som passar just din familj.